måndag 26 oktober 2009

Åter tillbaka i sadeln.

Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag har IBS. För många - för att inte säga de flesta - som drabbats är detta otroligt jobbigt att prata om för det känns pinsamt och olustigt. Att leva med IBS-D som jag gör är verkligen en handikappande tillvaro för jag vet aldrig när jag kommer att åka på nästa episod eller hur lång tid det kommer att ta tills det är över.

Under flera dagar kunde jag vara fången i mitt eget hem för jag var tvugnen att ha nära till en toalett och under flera års tid led jag av fruktansvärda problem med magen. Det var inte förrän jag hörde talas om en speciell sorts exklusionsdiet - en IBS-diet - som jag äntligen fick bukt med mina problem.

Nu har jag ätit mer eller mindre normalt under hela sommaren men jag känner att jag behöver få bättre kontroll över min kropp igen så från och med idag är jag tillbaka på IBS-kosten.

För att ge ett litet smakprov så kommer här listan över det jag får äta:

Följande livsmedel får ingå i testperioden:


• ris, risgryn, rismjöl, rismjölk (rice dream), riskakor, risdiet (dr kousa’s)
• Sojamjölk (utan smakämnen)
• Rapsy (rapsmjölk), rapsyfrutti (raps”filmjölk”) – det är pulver som finns i specialhyllan
• Majsmjöl, polentagryn
• Glutenfri pasta
• Glutenfritt bröd (Knäckebröd!)
• Ev. sempers glutenfria mjölmixar

• Kött (nöt, vilt, får, lamm) - jag kan dock inte äta nötkött
• Kyckling
• ”Vit” fisk

• Grönsallad, isbergssallad
• Skalad slanggurka, inlagd gurka
• Morot, palsternacka
• Tomat
• Squash/zucchini
• Avokado
• Oliver
• Spenat, nässlor
• Honungsmelon/nätmelon
• Persika (färsk eller konserverad UTAN lag)
• Bär (blåbär, lingon, hjortron, hallon, jordgubbar, vinbär…)

• Hemmagjord saft eller sylt (bär, socker, vatten) – dvs. inget konserveringsmedel
• Örtté

• Olja
• Mjölkfritt margarin
• Socker, salt
• Peppar
• Gröna örtkryddor (oregano, timjan, dragon, basilika, mejram, dill, persilja)

Denna s.k. ”bas-kost” äter man tills man blir symptomfri, minst 6 veckor.

Inga kommentarer: