måndag 26 januari 2009

Flapjack

Flapjack är en brittisk kaka. Den är fri från vetegluten men innehåller havregryn.

Ingredienser
För hel långpanna:
300 g smör (+ litet för plåten)
200-300 g råsocker
4 msk ljus sirap
700 g havregryn
Ev. en nypa salt

Smaksättnig efter önskemål:
Bitar av torkad frukt
Krossade nötter
Kanel
Mörk choklad som garnering (400g)

Tillagning
Värm ugnen till 150°C.

Värm smöret, sockret och sirapen i en kastrull tills smöret smält och blandningen har antagit en fin, gyllene färg. Om smöret du använder är osaltat är det gott att tillsätta en nypa salt. Vill du smaksätta din flapjack med något så gör det nu, låt matkonstnären i dig få utlopp för sina böjelser.

Tillsätt havregryn och blanda till en smet.

Häll smeten i en smörjd långpanna och fördela smeten jämntjockt över hela ytan, platt och fint. Stoppa in formen i ugnen och baka tills kakan fått en jämn, gyllenbrun färg (25 minuter). Gör dubbel sats om du vill göra en hel långpanna.

Ta ut och låt svalna i cirka fem minuter. Vill du ha ett lager mörk choklad på så är det nu du breder ut den över kakan. Choklad smälts över vattenbad eller i micron. Skär sedan kakan i lagom stora bitar, till exempel 5x10 cm. Låt kakorna svalna helt och hållet i formen.

Klart!

Artistisk frihet
Kakan kan med fördel kompletteras och smaksättas det mesta. Till exempel krossade nötter, krossade linfrön, russin, hackad torkad frukt, kanel eller något annat gott och nyttigt.

Det går även bra att dra ner på sockermängden och använda fiber-havregryn för att göra kakan nyttigare.

Om tiden i ungnen minskas något så blir kakan mjukare.

Inga kommentarer: